În 1969, la aproape douăzeci de ani de la înființarea Muzeului Bistrița, vede lumina tiparului revista File de Istorie – Culegere de studii, articole şi comunicări, care își propunea, conform cuvântului înainte publicat în primul număr a ceea ce avea să devină anuarul de specialitate al muzeului bistrițean, să fructifice dorința unanimă a tuturor acelora care au contribuit la ridicarea continuă a prestigiului acestei instituţii muzeale, de valorificare a numeroaselor vestigii istorice descoperite…pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

Din 1993, numele anuarului se schimbă, revista fiind cunoscută sub titulatura de Revista Bistriței. Vorbim despre o publicație cu o apariție neîntreruptă din acest moment, dedicată cercetării istorice și arheologice din județul Bistrița-Năsăud și Transilvania, care se adresează atât publicului pasionat de studiul istoriei, cadrelor didactice de specialitate, cât și tuturor profesioniștilor din țară, fie istorici sau arheologi. Articolele erau structurate tematic, pe trei secțiuni: arheologie, istorie și recenzii iar subiectele tratate acopereau teme de istorie locală, transilvană și națională.

Din 2020 aria tematică a Revistei Bistriței se extinde, înglobând și teme de etnografie, artă și muzeologie. Conținutul revistei cuprinde articole de cercetare, comunicări legate de cercetare, studii de caz și recenzii de carte.

Revista Bistriței nu își asumă responsabilitatea pentru opiniile exprimate de autori în articolele trimise spre publicare.

Din anul 2018, Revista Bistriței, editată de Muzeul Bistrița și subvenționată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, oferă Acces Deschis (OA) la conținutul jurnalului sub licența CC BY-NC-ND 4.0.Pentru a vizualiza o copie a acestei licențe, vizitați https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0.

În ceea ce privește www.revistabistritei.ro, acest site este varianta electronica a anuarului de specialitate.

Revista BISTRITEI © 1993:

ISSN: 1222-5096

ISSN (ISSN-L): 3061-3353 (1222-5096)